Friday, 10.05.19

Akademija ravnopravnosti pokreće promjene

„Zahvaljujući Akademiji ravnopravnosti tek razumijem koliko je ravnopravnost spolova važna za razvoj našeg društva“. Ovim riječima jedna učesnica opisuje kakve promjene je Akademija kod nje izazvala.

  • Slika: SOC

Šta je patrijarhat? Koje posljedice ima za dječake i djevojčice? Sa čim su suočene LGBTI-osobe u Bosni i Hercegovini? Da li zaista žele uništiti tradicionalnu porodicu ili samo žele život bez straha? Ovo su samo neka pitanja o kojima su razgovarali_e zastupnici_e različitih političkih partija u okviru Akademije ravnopravnosti.

Friedrich-Ebert-Stiftung i Sarajevski otvoreni centar su već petu godinu za redom realizirali ovaj značajni program. Međutim, ne želimo samo proširiti znanje, nego i motivisati učesnike_ce za konkretno djelovanje.

Akademija ravnopravnosti stvara dobre pretpostavke za jačanje saradnje između zastupnica i zastupnika različitih političkih partija u oblasti ravnopravnosti spolova. Jedna od oblasti u kojoj će učesnici_e konkretno primijeniti stečeno znanje su budžeti. Potrebno je detaljno analizirati sadržaj budžeta i osigurati da svi_e imaju jednak pristup javnim sredstvima.

Friedrich-Ebert-Stiftung i Sarajevski otvoreni centar će i dalje raditi sa bivšim polaznicama_ima Akademije na različitim follow-up aktivnostima, jer ravnopravnost predstavlja važan segment našeg rada.

Friedrich-Ebert-Stiftung
FES u Bosni i Hercegovini

FES Sarajevo
Kupreška 20
71000 Sarajevo
+387 33 / 722 010
+387 33 / 613 505

FES Banja Luka
Petra I Karađorđevića 111
78000 Banja Luka
+387 51 / 328 360
+387 51 / 328 361

fes(at)fes.ba

Nazad na vrh